Monday, February 05, 2007

Tukholman lanka- ja askartelukauppoja

Tukholmassa ollessa kokosin tietoja muutamista askartelu- ja lankakaupoista, missä käytiin. Tämä on tylsähkö blogaus siinä mielessä, että laitan ostokset näkyviin eri viestiin ja linkitän tämän postauksen sivun reunaan, jotta kauppoja voi kaivella tulevaisuudessa esiin helpommin.
Panduro Hobby
askartelukauppa
osoite: Kungsgatan 34
aukioloajat ark. 10-18

Itse tykkään kovasti tästä isosta askartelukaupasta, joka sijaitsee ihan keskustassa. Kaupassa on suuri helmivalikoima ja hirveästi erilaisia ideoita ja muita tuotteita. Myös massoja löytyy kivasti, tosin vain Cernittiä. Hintatasoltaan liike on mielestäni aika samaa kuin Suomessakin, mutta tarjoukset olivat ihan hyviä. Mikäli askartelukaupoissa haluaa käydä, suosittelen tätä liikettä. Ainakin yksi myyjä osasi englantia, jos ei ruotsi suju. ;)


Kreatima
askartelukauppa
osoite: Sveavägen 42
aukioloajoista ei tietoa

Kauppa vaikutti ihan kivalta, tosin kalliilta, ja myyntivalikoima tuntui enemmän painottuneen kehyksiin ja maaleihin. Myynnissä oli kuitenkin myös erilaisia kyniä, tarroja, pahveja yms. Massaa tai helmiä kaupassa ei näkynyt.
Svensk Hemslöjd
lanka- ja turistikrääsäkauppa
osoite: Sveavägen 44
aukioloajoista ei tietoa.

Tässä liikkeessä en edes käynyt, mutta koska kävelimme sen ohi, napattiin siitä kuva. Kävin vuosi sitten Tukholman reissulla tässä liikkeessä. Liike on keskittynyt enemmän kaikenlaiseen turistikrääs... eikun ruotsalaiseen käsityöperinteeseen, mutta liikkeen
perältä löytyy erilaisia lankoja. Muistaakseni liike oli kuitenkin melko
kallis ja lankoja sen verran vähän, että jätin sen siksi tällä reissulla väliin.

Nysta
lankakauppa
osoite: Luntmakargatan 50
aukioloajat ark. 11-18

Nysta on kiva! Lankavalikoima oli monipuolinen ja vaihtoehtoja oli paljon. Hintataso oli mielestäni samaa luokkaa kuin Suomessa. Vaikka liike näyttää ahtaalta, se on sisustettu mukavan avaraksi ja tavarat löytyvät hyllyiltä helposti. Valikoimassa oli lankojen lisäksi bambu- ja ruusupuupuikkoja.


Marias garn
lankakauppa
osoite: S:t Paulsgatan 20
aukioloajat ark. 11-18

Vanhasta kaupungista katsottuna Slussenin takana ja rankan ylämäkikiipeilyn jälkeen sijaitsee Marias garn. Valikoima on ihana! Alpakkaa, hahtuvaa, villaa ties mistä maista... Myös liikkeen omistaja on mukava nainen, joka puhuu sujuvasti englantia ja lukee Knittyä. ;) Kertoi myös, että ruotsalaiset käyvät Suomessa hamstraamassa lankaa, kun kehuinTukholman lankakauppojen määrää. Liikkeen valikoimassa on myös bambu-, ruusupuu- ja ebenpuupuikkoja. Liike tuntui melko hintavalta, mutta eikös se niin ole, että mukavasta palvelusta ja hyvästä valikoimasta maksaa ihan mielellään?
Trouvadi
osoite: Torkel Knutssonsgatan 29
aukioloajoista ei tietoa

Trouvadista jäi vähän epämääräinen mielikuva. Liike on todella pieni ja langat myydään kummallisesti tiskin takaa. Itseni on vaikea ymmärtää, miksei lankaa pääse hiplaamaan! Lisäksi liikkeen myyjä ei ymmärtänyt englantia enkä minä ymmärtänyt hänen erikoista ruotsiaan. Muutamassa esillä olevassa hyllyssä oli tunnusteltavana keinokuitulankoja. Liikkeessä oli myös muliini- ja ompelulankoja.


Anntorps väv
lankakauppa
osoite: Österlånggatan 11

Anntorps väv sijaitsee Tukholman vanhassa kaupungissa. Liike näyttää ulospäin söpöltä ja pieneltä. Valikoima onkin melko pieni ja hinnat korkeat. Liikkeestä kuitenkin löytyy muutamia luksuslankoja, kuten Debbie Bliss'n Alpaca silk:iä. Myyjät tuntuvat taitavan englannin. Yleisesti ottaen liikkeestä jäi vähän turisteilta rahat pois -maku.Sticka
Österlånggatan 20
aukioloajat ark. 11-18

Myös Sticka sijaitsee vanhassa kaupungissa ja siitä jäi melkolailla samanlainen fiilis kuin Anntorps väv:stä. Valikoimassa tuntui olevan enemmän tavallisia villalankoja erikoisuuksien sijaan. Mohairvalikoima oli suuri, joten mohairin ystävien kannattaa poiketa täällä. Hintatasolta liike tuntui melko kalliilta.


Yleistä Tukholman lankakauppojen etsimisestä:
Nämä liikkeet ehdimme kiertää jalan päivä Tukholmassa -risteilyn 6 tunnin maissaolon aikana. Muuten kävelimme koko matkan, paitsi menimme bussilla satamasta keskustaan, jottei pelkän suoran tien kävelemiseen menisi hirveästi aikaa. Yleisesti Tukholmassa kävellessä kannattaa olla tarkkana: liikkeet ovat vieri vieressä ja niistä kävelee helposti ohi. Monien lankakauppojen ovien ulkopuolella kuitenkin roikkui söpöjä lankavyyhtejä, joista ne tunnisti lankakaupoiksi. Miksei Suomessa ole semmoisia? Kävisikö joku epätoivoinen neuloja nyysimässä ne? Suunnistamiseen suosittelen sitä, että merkitsee kaupat kartalle ja kiertää ne järjestyksessä läpi. Osaa kaupoista ei edes löytynyt (esim. Änglamark).

Jäikö jotakin kysyttävää, mitä en vielä postauksessa kertonut? Jättäkää ihmeessä kommenttia! Tarkoituksenani on koota tietoja eri kaupunkien lankakaupoista blogiini kaikkien yhteiseksi hyödyksi.

2 comments:

Ziina said...

voisiko näistä tehdä ullaan juttusarjan? sieltä kaikki neulojat löytäisivät tiedot helposti.

Sia said...

Heip, huovutetusta kulhosta kyselit... en huovuttanut sitä pesukoneessa vaan kevyesti käsin. Olen aikaisemmin tehnyt isomman korin pesukoneessa eikä se huopunut kiinni mistään kohti, eli pitäisi kyllä onnistua. :)