Olen näin kuntavaalien alla saanut Facebookissa linkkejä ja lukenut erilaisia mielipiteitä, seuraillut silloin tällöin keskustelupalstoja tai lehtien kirjoittelua aiheista, joiden syvin sisältö tuntuu olevan "yhteiskunta on hyljännyt minut/sinut/tietyn ihmisryhmän". Aihe sinänsä on mitä tärkein erityisesti kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä, mutta myös se koskee meistä jokaista. Kuka tahansa voi sairastua tai kokea muita vastoinkäymisiä elämässä. Ikäväkseni olen huomannut kaikkien linkkien ja kirjoitusten lähtökohdan olevan sama: "järjestelmä ei toimi, Kelan takia en saanut tukia, sossu sössi hakemukseni, putosin tukikuoppaan" jne. Totta, sosiaaliturva- ja erilaisessa palvelujärjestelmässämme on paljon puutteita ja aukkoja.
Mutta ihmiset, jotka näitä linkkejä levittävät ja tekstejä kirjoittavat tuntuvat unohtaneen, että yhteiskunta ei ole sama asia kuin sosiaaliturva- ja palvelujärjestelmä. Sivistyssanakirja määrittelee yhteiskunnan näin: "kansa tms. ihmisyhteisö sosiaalisena, (valtioksi, kunniksi ym.) järjestyneenä kokonaisuutena". Yhteiskunta siis koostuu ihmisistä, ei pelkistä ihmisten rakentamista järjestelmistä. Meillä jokaisella ihmisellä on oikeus ja velvollisuus tehdä yhteiskunnastamme parempi. Se, että levittää linkkejä kurjista ihmiskohtaloista tai byrokratian rattaisiin jääneistä ihmisistä, ei ole kovinkaan konkreettinen teko. Varsinkin Facebookissa levitetyt uutiset unohtuvat nopeasti ja päällimmäiseksi jää vain mielikuva "paha järjestelmä teki taas jollekin jotain pahaa, mikseivät päättäjät tee mitään". Haluankin kysyä: Mitä Sinä teit? Miten konkreettisesti autoit sitä, josta juttu kertoi? Lykkäsitkö vain vastuun epämääräiselle päättäjien joukolle, niille Muille jakamalla linkin eteenpäin ja sitten unohtamalla koko jutun? Todennäköisesti. Minä ainakin teen niin usein.
Haluan uskoa, että yhteiskunta on hyvä. Haluan uskoa, että yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa. Haluan uskoa, että on mahdollista omilla teoillaan vaikuttaa siihen, että kaikilla on hyvä olla. Haluan, että juuri Sinä, joka tätä blogia luet, autat minua siinä.
Haastan Sinut siis mukaan ottamaan vastuuta paremmasta yhteiskunnasta! Haastan Sinut todistamaan, että pienilläkin yhden ihmisen teoilla on merkitystä.
Haaste: Ota itsellesi sopiva ajanjakso, esimerkiksi viikko, jolloin teet joka ikinen päivä yhden yhteiskunnallisesti hyvän teon. Eli siis konkreettisen teon, joka auttaa tai tukee jotain toista yhteiskuntamme jäsentä. Mikään teko ei ole liian pieni, mutta pelkästään uutislinkin jakaminen Facebookissa ei konkreettisesti auta ketään. Itsellesi asettaman ajanjakson jälkeen katso taaksepäin ja mieti: teitkö yhteiskunnastamme paremman paikan elää ja olla?
Toivoisin, että ihmiset kertoisivat haasteistaan: Onnistuitko? Mitä tekoja teit? Miltä tuntui tekoa tehdessä, miltä tuntuu nyt? Ylititkö itsesi? Haasteen kulusta voi raportoida vaikka tässä blogin kommenteissa päivittäin tai vaikka vasta haastejakson jälkeen. Tai jätä kommentteihin linkki omaan blogiisi, johon olet kirjoittanut haasteen kulusta. Tai kirjoita vaikka Facebook-status/kirjoitus ja linkkaa siihen.
Otan haasteen vastaan. Tästä päivästä (24.10.2012) aion päivittäin tehdä jotain konkreettista parantaakseni yhteiskuntaa. Mitään suunnitelmaa ei ole, enkä totta puhuttuna edes tiedä, pystynkö kaiken vauva-arjen keskellä tekemään päivittäisen hyvän teon. Mutta aion yrittää. En halua olla valittaja, vaan tekijä. Haasteen edistymisestä raportoin tänne blogiini, jos en päivittäin, niin viimeistään viikon päästä.
Mielestäni ihanteellisessa yhteiskunnassa toimisivat rinta
rinnan toisiaan täydentäen sekä aktiiviset kansalaiset ja kansalaisten
luoma tukijärjestelmä. Järjestelmän muuttaminen on hidasta, enkä puutu tässä siihen, kuinka sitä voisi muuttaa paremmaksi. Haluan vain ihmisten katsovan pitkästä aikaa itseään peilistä ja ottavan vastuuta yhteiskuntamme jäsenistä. Kun sain idean tähän tempaukseen, mietin omaa toimintaani. Enkä pitänyt siitä, mitä näin. Toivottavasti opin tästä jotain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment