Saturday, January 22, 2011

Vinkkiä vailla

Aloitin Novitan syksy 2010 -lehdestä Mallin nro 7., virkattu kukkamatto (ravelry). Käytän mattoon kaikenlaisia jämiä ja aion tehdä siitä isomman kuin lehdessä. Haluaisin tehdä maton pohjasta sellaisen, että se ei lapsen ja kissan liikkumisen ilon takia ole samantien rullalla seinän vieressä. Maton pohja virkataan pylväillä ja tähän pohjaan ommellaan virkattuja kukkia. Mietin, että virkkaisin langan mukana jotain kierrätysmatskua, joka estäisi maton liukkauden tai tekisi matosta niin jäykän, ettei se ruttuunnu. Eli tähän sopivan materiaalin löytämiseen kaipaisin teiltä vinkkejä! Olen jo hylännyt VHS-nauhan ja muovikassit, koska ne tuntuvat olevan liian liukkaita. Materiaalin pitäisi lisäksi olla sellainen, että se kestää vesipesun.

Kuvassa muutamia valmistuneita kukkia. Tällä hetkellä kukkia on jo 102 + kaikki ne mahdolliset lapsen piilottamat aarteet. Olen käyttänyt ihan sekalaisia jämälankoja akryylista, puuvillasta, villasekoitteista yms. Yllättävää onkin, että keinokuituiset langat alkavat loppua! Ne tuovat mattoon sen verran keveyttä, että pitänee hankkia jostain jämiä. Rahojani en kuitenkaan haluaisi tuhlata keinokuitulankoihin. ;)

5 comments:

Luinelen said...

Tämä ei ole kierrätysmateriaali-idea, mutta jos maton pohja on tarkoitus peittää kokonaan kukilla niin ehkä sen voisi korvata semmoisella mattojen alle tarkoitetulla liukuesteverkolla.

Amone said...

Yksi ratkaisu voisi olla käyttää nestemäistä liukuestettä jota saa jostain lankakaupoista. Eli teet maton ensin valmiiksi ja lopuksi pursotat liukuesteen maton alapuolelle (kuvioita yms). Ymmärtääkseni tuo aine kestää ainakin muutaman pesukerran. Yleensä sitä on tarkoitus käyttää tossujen ja sukkien pohjassa, joten matossa kestänee vieläkin pidempään.

ankkis said...

mulle tuli kans mieleen toi tarrasukkaneste ekana vaikkei olekaan kierrätysmatskua. Ja toinen mikä tuli ni kuminauhoja

Puputsi said...

Mietin kans tota liukuestemömmöä. Mulla onkin sitä purkillinen kaapissa, niin vois ainakin joihinkin kriittisimpiin kohtiin laittaa sitä, jos ei muuta tuu mieleen. Kuminauhoista mietin, että kun ne katkeilee kuivuessaan, että kuivuukohan ne sit nopeempaa mattokäytössä ja rapisee pois. Toi liukuesteverkko on kans varteenotettava vaihtoehto... Nyt tuli vaan mieleen, että jos siihen ompelee ne kukat, niin peittääkö se ompelulanka sit sen kumiverkon ja sit se liukuu kummiskin.

Lisää ideoita voi jättää, tää on ihan hauskaa mietittävää :)

KristiinaS said...

Maton liukuesteverkko on kyll varmaan paras ja kestävin, mahdollisesti myös edullisin. Kyllä ne kukkien solmut mahtuu sinne verkon väleihin, siis ei ne varmastikaan mitenkään haittaa liukuesteen toimintaa.