Monday, January 24, 2011

Itsetehdyt joululahjat

Tänä jouluna innostuin puuhastelemaan itse joululahjoja enemmänkin ja muutenkin kuin neulomalla. Uusi tuttavuuteni on akryylivärit ja krakleerauslakka. Aikaisemmin olen jonkun verran maalaillut (lue: peruskoulun puukässässä ja yhdem asunnon seinät sen jälkeen), mutta tällaisten pikkutarkkojen juttujen tekeminen oli ihan uutta.

Krakleerauslakku toimii siten, että ensin maalataan pohjaväri eli se väri, joka näkyy raoissa. Värin annetaan kuivua ja värin päälle levitetään krakleerauslakka, jonka annetaan kuivua vähintään 4 tuntia. Itse annoin lakan kuivua vuorokauden yli, koska ehdin maalailla rauhassa ainoastaan öisin. Krakleerauslakan päälle levitetään päälliväri. Värin levittämisessä saa olla aika nopea, koska krakleerauslakka reagoi maaliin ja saa päällivärin heti rakoilemaan. Jos raon päälle maalaa uudestaan, ei se "krakleeraudu" enää uudestaan.

Sinellistä löysin kivoja askartelupohjia, joista lähdin työstämään saajiensa näköisiä joululahjoja. Värit ovat myös Sinellistä Plus color akryyliaskartelumaalia.


Matkakuumeiselle isälle ja hänen avovaimolleen otin teemaksi matkustelun. Värit valitsin kesämökin sisustukseen sopiviksi ja tarjotin tuntui sopivalta valinnalta: sillä on kätevä kantaa tarjottavia ulos terassille. Pohjaväri on hieman metallinkiiltoinen sininen (sininen+hopea yhdistelmä), vaikka kuvassa näyttääkin todella tummalta. Postimerkit olin jo aikaisemmin leikannut kirjeistä ja höyrytin ne irti papereista, liimasin decoupagelakalla kiinni tarjottimeen ja lakkasin koko höskän. Postimerkit liimautuivat todella helposti ja vähällä lakalla pohjaan. Olen ollut aikanaan kirjeenvaihdossa monen ulkomaalaisen kanssa ja postimerkit ovat ympäri maailmaa.
Äidilleni lähin työstämään tarjotinta eri lähtökohdasta. Tarjottimella saa kätevästi kannettua kahvikupin ja sen kaverit olohuoneeseen neulontasohvan ääreen. Sisustukseen sopivat kulta ja valkoinen, sekä krakleerauksen tuoma antiikkinen tunnelma. Tunnelmaan sopivat hyvin vanhanaikaiset enkelikiiltokuvat, jotka nekin kiinnitin decoupagelakalla ennen kiiltävän lakan levittämistä. Käytin lakkaamiseen kaikissa töissä suihkutettavaa lakkaa, jonka ostin ihan eksoottisesti lähi-Prismasta. Purkki ei ollut kallis ja totesin sen olevan testien jälkeen tarkoitukseen sopiva.

Koska äidilläni on takanaan rankkoja aikoja, halusin tarjottimen tuovan hänelle lohtua ja rohkeutta. Tulostin oranssilla tekstillä kirjoitetun Eeva Kilven runon tavalliselle tulostinpaperille ja vanhensin sitä hinkkaamalla käytetyllä ja kostealla teepussilla. Myös tämä on kiinnitetty decoupagelakalla. Tässä lähikuva runosta:


Punk-henkiselle siskolleni halusin jotain erikoista, käytännöllistä ja sisustukseen sopivaa. Teelaatikko viehätti minua ja näin sieluni silmin siskoni hamstraavan sinne kaikkea muuta paitsi teetä: nappeja, erikoisia mausteita, kaikenlaista sälää. Väreiksi valitsin viininpunaisen ja mustan sisustukseen sopiviksi.


Krakleerasin laatikon ainoastaan sisäpuolelta ja jätin sen punaiseksi sisältä. Se näyttää jotenkin taulumaiselta lasin läpi katsottaessa. Sisäpuolelta koristelin laatikon ötökkäleimoilla. En käyttänyt leimasinmustetta, vaan samoja akryylivärejä kuin muutenkin maalailuihin. Sudin maalia ohuen kerroksen kertakäyttölautaselle ja sipaisin leimasimen siihen kevyesti. Sitten leimasin kuvat tavalliseen tapaan maalipinnalle.

Koko systeemin tietenkin viimeistelin lakkaamalla, mutta laatikko kaipasi vielä jotain muutakin. Hoksasin, että tietenkin myös muut siskoni perheenjäsenet tarvitsevat lahjan! Elikä paketissa on siskolle teetä ja namia, kissalle gourmetkissanruokaa ja pupuille rusinoita. Voilá, hieno paketti oli valmis!

Toivottavasti vinkeistä on apua niille, joita krakleeraushommat kiinnostavat. Varoituksen sana lienee paikallaan: homma on niin hauskaa, että siihen jää koukkuun! ;)

1 comment:

Anonymous said...

Hienoja tuli! Tuota tarjotinjuttua voisin kokeilla itsekin.