Neulekuvaaminen on vaikeaa! Jos kuvasta saa rajattua pois ylimääräiset kissojen ruumiinosat sekä siivottua kuvattavan kohteen taustan kaikesta kotisotkusta, ei kuvaaminen siltikään välttämättä onnistu. Nyt kun illat taas pimenevät, alkaa valonpuute vaivata. Puhumattakaan siitä, kuinka hankalaa on asetella neule herkulliseen ja houkuttelevaan asentoon tai miten saa lankojen syötävän ihanat värit näkymään oikein. Harmittaa, kun usein lankaostoksia esitellessä, lankojen ihanuus jää lukijalle välittymättä. Mikä siis neuvoksi?
Yritin selailla netistä vinkkejä. Ainoa juuri neulekuvaukseen keskittynyt juttu oli Eeva Savirannan artikkeli Ullasta. Tietääkö joku muita juuri neuleiden kuvaamiseen liittyviä artikkeleita tai ohjeita? Myönnän, ettei googlaaminen ole parhaimpia taitojani. Kunpa saisi lisää tällaisia hyviä neulekuvausartikkeleita. Ulla niitä julkaisisi, mutta kuka niitä osaa kirjottaa?
Käytännössä olen löytänyt yhden mainion apuvälineen neulekuvaamiseen: jalusta. Sain kunnon jalustan mieheltäni joululahjaksi viime vuonna ja nyt onnistuvat tarkemmatkin kuvat, kun ei kamera heilu kädessä. Aikaisemmin yritin iskeä itseni nojaamaan johonkin, mutta kyllä ne kuvat silti aina tärähtivät.
Nyt kun tärinä on saatu pois, on ongelmana valaistus: onnistun lähestulkoon aina polttamaan kuvat tai sitten niistä tulee liian tummia. Tiedän, että kamerassa on mahdollisuus säätää vaikka mitä arvoa ja asetusta, mutta arvatkaa, muistanko ikinä pistää onnistuneita asetuksia ylös. Ja kun kameran näytössä kuva näyttää hyvältä, niin tietokoneen näytöllä onkin jokin pipo, joka oli ehkä joskus punainen, mutta sitten kissa oksensi sen päälle ja siitä tuli oudonvärinen.
Jakaako joku muu neulekuvaamisen vaikeuden meikäläisen kanssa? Mitä hyviksi todettuja vinkkejä olette keksineet? Entä mikä teidän mielestänne on vaikein asia neulekuvaamisessa?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Samoja ongelmia täälläkin - kissojen ruumiinosat ja kotisotkut - ja lisäksi vielä kadonnut jalusta (on se jossain, kunhan vaan löytyisi). Lisäksi, en oikeasti tykkää salamalla otetuista kuvista, ne vaan jotenkin eivät ole luonnollisia. Mutta kun päivänvalo alkaa olla vähissä...
Mä oon ratkaissut osittain ongelman ulkoistamalla kuvaamisen laikalle joka on opetellut jopa vähän kameran käyttöä. Mutta en siltikään saa semmoisia hienoja kuvia ko haluaisin! :D
Hyviä vinkkejä voisi saada ainakin Makepeacen (http://makepeace-pr.blogspot.com/) mieheltä. Minäkin olen välillä yrittänyt ulkoistaa kuvaamista, mutta silloin kuvat yleensä jäävät ottamatta tai ovat vielä onnettomampia. Ei-niin-kauhean-hyvällä-kamerallakin saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa.
Juu, kuvaaminen on ihan hirveää, kun tuntuu ettei sitä osaa ollenkaan!
Toisten blogeissa olevat upeat kuvat senkun vaan nostavat kynnystä!
Mun mies ei tiedä blogistani (vielä), joten kuvaan itse käsivaralta tai erilaisten laatikkoviritysten päältä (näkisittepä vaan!) ja 10 s ajastimella. Kamerassa automaattiasetukset. Rukoilen päivänvaloa, jollei sitä ole niin tyydyn siihen mitä saan.
Ja tuo on niin totta, mitä sanoit tuosta värien muuttumisesta ja kuvien näyttämisestä hyvältä kameran ruudulla. Monesti kun on ollu tyytyväinen kuviin, niin koneella ne näyttääkin ihan tärähtäneiltä sotkuilta :p
Apuja ja vinkkejä kaivataan siis täälläkin...
Kameran manuaalista kannattaa käydä kaikki asetukset läpi ja kokeilla millaisia kuvia milläkin asetuksella tulee. Itse käytän yleensä pistevalotusta ja pistetarkennusta neuleita kuvatessa. AF/AE-lukitukseen kannattaa myös tutustua ja käyttää sitä hyväkseen, jos kamerasta sellainen löytyy. Erivärisiä lakanoita voi käyttää taustana, tummasävyisiä vaaleille kohteille ja vaaleaa tummille, jolloin kohteen ja taustan ero on suuri, ja kuvankäsittelyohjelmassa on sitten helppo valita kuvasta pelkkä kohde ja jälkikäteen parannella sen valoisuutta, värisävyä ym. ominaisuuksia taustaan vaikuttamatta. Valokuvausaiheisia sivustoja ja foorumeita kannattaa lueskella, niistä löytyy usein juuri omalle kameramallille tarkoitettuja ohjeita ja vinkkejä yleisohjeiden lisäksi. Kirjastosta löytyy myös paljon digikuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita.
Post a Comment