Tuesday, June 13, 2006

Edes jotain valmista välillä...


Ajanpuute vaivaa. En oo pitkään aikaan saanut valmiiksi mitään. Tein tosin tossa viime viikolla hauskat pussukat. Toisen tein silmukkamerkeille (vihreä-keltainen) ja toinen toimi jo Elinan häissä nakkipussina. Pienemmän pussin langat on niitä itsevärjättyjä, aivan ihana väri! Vaikka noin villistä väristä en itse osaisi paitaa pitää, enkä välttämättä sukkiakaan... :) Kiva pussi siitä kyllä tuli. Ajattelin, että voisin tehdä säilytyspussukan myös kuukautiskupilleni. Se mukana tullut on niin mälsä, kun se ei ole itsetehty. ;)

Keskeneräisiä töitä on taas muutama. Eniten tosin vaivaa rahapula, eikä pääse ostamaan lankaa uusiin töihin. Palkkapäiväkin vasta kuun lopussa. Lankaahan mulla ei siis ole tarpeeksi. ;)

Luin muistaakseni Kodin kuvalehdestä (en muista mikä numero) vegaanin haastattelun, jossa hän kertoi, ettei käytä villavaatteita. Perusteluita hän ei esittänyt. Käsitin, että villa on jotenkin "pahasta". Valistakaa tyhmää, miksi näin? Onko sillä jotain tekemistä maanviljelyksen kanssa, joka kuluttaa paljon luontoa? Samalla aloin miettiä myös lankojen eettisyyttä: mistä tiedän, miten ostamani langat on valmistettu ja onko valmistusprosessissa otettu huomioon eettisyys ja ekologisuus? Onk0 olemassa luomulankoja ja ns. reilun kaupan lankaa? Tämäkin jäi vielä pohdinnan tasolle, mitään tietoa en ole ehtinyt asiasta hankkia. Jos jollain on asiaan sanottavaa, niin saa kommentoida vapaasti.

Larppa kuittaa, ja menee neulomaan.

6 comments:

päivi said...

En oo kuullut ainakaan, että olis mitään luomu- tai reilun kaupan tyylistä lankaa. Vegaanit eivät käytä _mitään_ eläinperäistä. Eivät edes villavaatteita, sillä eläinten hyödyntäminen sotii heidän periaatteitaan vastaan. Eihän ihmisiäkään ajeta säännöllisesti kaljuiksi että saataisiin kehrättyä hiuksista lankaa. Tässä on siis kyseessä kaiken elävän tasa-arvoisuus. Olipahan joku rasvakin, siis joku Keiju tmv. jota fanaattisimmat vegaanit eivät käytä, sillä jonkun ainesosan pohjana on käytetty lampaanrasvaa tai jotain sinnepäin.

Tuulia said...

miekin olen kuullut ton että ultimatevegaanit eivät käytä mitään eläinperäistä. Ihme juttu, että lankakaan ei kelpaa. Eikö se ole eläinten oikeuksia vastaan että lampaita ei kerittäisi? Ja tekokuituhan onkin tosi luontoystävällistä..

Räpeltäjä said...

Nykyvillan tuotto on lampaille ikävää. Joteni niitä keritään liikaa ja pidetään huonosti, en muista tarkkaan. Jos lampaat kerittäisiin kivasti käsin kerran vuoteen niin se olisi lampaille vaan kiva. Ehkä se olisi luomuvillaa sitten. Taitaa vaan tulla liian kalliiksi.

Luinelen said...

Luomupuuvillaa on olemassa. Yleensä puuvillan kasvatuksessa käytetään kauheasti myrkkyjä (näin olen jostain lukenut), luomupuuvillan kasvatuksessa (tietenkään) ei. Luomupuuvillalankaa ei taida Suomesta saada, mutta joskus kun etsin webistä löysin kyllä webbikaupan joka möi vain luomupuuvillalankaa (useampia paksuuksia ja sävyjä). Oli vaan vähän turhan kallista että olisi viitsinyt ostaa...
Luomuvillasta en ole kuullut, luulisi että sitä voisi kasvattaa yhtä hyvin kuin luomulihaakin. Luomuvillan tapaista voisi varmaan saada samoista lähteistä kuin kai parhaiten luomulihaakin, eli suoraan tiloilta. Sitten jää vain kysymys että kuka sen villan kehrää langaksi. :)

Reilun kaupan tyyppisistä asioista on vaikeampi sanoa. Lähinnä kai voi yrittää suosia lankoja jotka on tehty maissa, joissa ihmisoikeusloukkaukset tms. on harvinaisia. Osassa langoista taitaa lukea minkämaalaista kuitu on ja käsittelymaista voi ehkä jostain ottaa selvää. Lienee kyllä hankalaa.

Anonymous said...

Hei!
Tarkkaa tietoa asiasta mulla ei ole, mutta käsittääkseni pienehköiltä suomalaisilta kehräämöiltä (pirtin villa, virtain villa tms) saa aika luomuhkoa lankaa, koska niihin toimittavat villojaan sellaiset, joilla on vain muutama lammas joiden elinolosuhteet lienevät aika mukavat. terv. Pia

Puputsi said...

Huomasin, että Helsingissä Ekokauppa Ruohonjuuressa Kampissa oli Pirtin kehräämön hahtuvaa myynnissä. Pitänee joskus kysäistä, onko se ekologista... Silloin en viitsinyt jäädä jonottamaan vain yhden kysymyksen takia.