Wednesday, January 22, 2014

Poikittain neulotut sormikkaat

En ole koskaan tykännyt sormikkaiden teosta. Jotenkin siinä on ihan liikaa liikkuvia osia ja puikkoja ja varsinkin muistamista. Vanhassa Suuri Käsityölehdessä (3/2005) oli ohje poikittain neulottuihin sormikkaisiin. Pitihän sitä siis kokeilla. 
Nämä sormikkaat on neulottu poikittain aina oikein -neuleella. Varsi on 1 o, 1 n -joustinta. Lanka on itsevärjättyä Novitan Bambinoa ja valkoinen raita luultavasti Novitan Woolia (oli enää pieni kerä jäljellä ilman vyötettä). Aika makkaraisilta sormikkaat näyttävät, kun eivät ole kädessä. Hyvä puoli näissä ehdottomasti on se, että aina oikein -neule joustaa hyvin, joten sormikkaat sopivat pienempään ja isompaan käteen. 

En tiedä, onko poikittain neulominen yhtään sen helpompaa. Paljon muistamista siinäkin on ja vielä enemmän pääteltävää. Sormikkaista neulotaan ensin littana levy, joka sitten ommellaan kasaan. Olen siitä outo, että tykkään neuleiden kasaan ompelusta, joten se ei ollut ongelma. Hankalinta on aina tauon jälkeen muistaa, missä kohtaa sormikasta mennään. Siihen ei taida mikään tekniikka auttaa. Ja siis neuleen neulominen kerralla loppuun... noh, tekeekö joku oikeasti niin, kun startiitti iskee?

Joka tapauksessa nämä sormikkaat lähtevät mummulle verkkohanskoiksi. Sormikkaitahan muuten ei tarvitsisi edes tehdä, mutta mummuni kaipaa verkoille villaisia sormikkaita ja haluan ilahduttaa. Vielä kun keksisi, miten sormikkaiden tekeminen olisi helpompaa.. Tosin kai se on vaan treenistä kiinni. Sattuuko joku tietämään muita tekniikoita tehdä sormikkaat? Olisin kiinnostunut testaamaan.
Kun sormikkaassa on käsi täytteenä sisällä, se ei onneksi enää näytä niin makkaraiselta. Makkaraisuudestaan huolimatta tuntuu mukavalta!

4 comments:

Elli said...

Enpä ole tuommoia ennen nähnyt. Aika näppärältä vaikuttaa! :)

Puputsi said...

Iski himo, että vois tätä tekniikkaa käyttäen kirjottaa ohjeenkin. Ehkä ehdin eläkkeellä :D Mutta vinkatkaapa, jos löydätte ohjeita netistä!

Puputsi said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

http://www.taitouusimaa.fi/fileadmin/yhdistys/uusimaa/pdf/k2015_neulotut_sormikkaat_taitouusimaa.pdf